Vítáme Vás . :-) Nakupte si, my Vám to přivezeme.Rozvoz po Plzni zdarma. Mějte se krásně a hlavně na zdraví :-)

Zajímavosti

Pivo je náš národní nápoj a často je předmětem diskusí. Přesto tu možná objevíte něco, co jste o tomto zlatavém moku nevěděli.

  • Tekuté zlato se v Čechách vaří přes tisíc let. Dříve se vařilo téměř v každém městě, dnes je to záležitost odborníků a nejmodernějších technologií,
  • ČR se pyšní velkou rozmanitosti, najdeme zde pivovary různých velikostí, od nejmenších – řemeslných až po ty největší.
  • 90 % produkce v ČR tvoří světlé pivo plzeňského typu – Pilsner (Pils) beer.
  • Plzeňský typ piva je prototypem světové kategorie světlého ležáku.
  • V České republice je největší spotřeba piva na světě – přes 140 l/osobu/rok.
  • Pivo je významnou součástí české historie a posiluje dobrou pověst ČR po celém světě.
  • V roce 2008 bylo „České pivo“ zapsáno jako Chráněné zeměpisné označení EU.
  • Patronem českého piva je svatý Václav.
  • V roce 2010 bylo v celonárodní anketě zvoleno české pivo mezi sedmi divy Česka.

2017-csps-slozeni-piva-w

                          Zdroj: http://ceske-pivo.cz/

 

 

Definice českého piva

Světlé pivo, výrazné svou vůní po sladu světlého typu a po chmelu. Říz tohoto piva je střední, stejně tak jako plnost chutí, která je dána především rozdílem mezi zdánlivým a dosažitelným stupněm prokvašení. Intenzita hořkosti piva je střední až vyšší, charakter drsnosti jemný až mírně drsný. Barva piva je zlatožlutá, střední až vyšší intenzity. Pivo se vyznačuje svou jiskrností a po nalití do sklenice vytváří kompaktní bílou pěnu. Nejsou přípustné cizí chutě a vůně. Pro pivo českého typu jsou typické vyšší hodnoty polyfenolů a vyšší pH. 

vyroba-piva

Zdroj: http://ceske-pivo.cz/ 

 

 

Spodně kvašená piva

Spodní kvašení probíhá za nižších teplot pohybujících se v rozmezí  7-15°C v rozmezí sedmi až dvanácti dnů. Ke kvašení jsou využívány kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. Uvarum. Spodně kvašená piva jsou piva typu ležák či bock.

1248511

 

 

 

Svrchně kvašená piva

Při svrchním kvašení piva se využívá kvasinek z rodu Saccharomyces cerevisiae subsp. Cerevisce či spontánního kvašení mléčnými či octovými bakteriemi. Kvašení probíhá v rozmezí dvou až osmi dní a za teploty mezi 18 až 22°C. Tímto kvašením vzniká většina pšeničných piv a piv typu ale či stout. Svrchní kvašení piva probíhá buď v tancích, nebo v láhvích, kde pivo dokvašuje první týden při teplotě až 20°C a další dva týdny zraje při teplotě okolo 10°C.

105489_910fbdeade

 

Záznamy nebyly nalezeny...